הכנסו לרשימת התפוצה וקבלו עדכונים, מתכונים וטיפים!

דואר אלקטרוני
שם פרטי

חדש! מדור מתכוני בריאות – שילחו מתכון וקבלו ספר מתכונים במתנה!
הוסף אתר למועדפים

שלשול / Diarrhea

מאת: שי ניר, מנהל האתר

רקע לשלשול - רפואה קונבנציונאלית

שלשול מוגדר כעליה לא תקינה בתדירות היציאות עם צואה רכה או נוזלית. שלשול יכול להיגרם על-ידי זיהום במעי, דלקת במעי (קוליטיס או מחלת קרוהן ), ספיגה לקויה , מצבי חרדה ו תסמונת המעי הרגיז . שלשול קשה או ממושך עלול להוביל לאיבוד-יתר של נוזלים, מלחים וחומרי מזון בצואה.

למידע מפורט

מהי הרפואה ההודית? שאלות נפוצות

גורמים לשלשול לפי הרפואה ההודית

  • אכילת יתר בעיקר של אוכל כבד, יבש ולא מבושל.
  • אכילת יתר של אוכל חריף.
  • צריכה מוגזמת של אלכוהול.
  • צירופי מזון בעיתיים.
  • פעילות גופנית מוגזמת.
  • מעבר בין סוגים רבים של אוכל בתכיפות.
  • תולעי מעיים.
  • צריכה מרובה של מים ללא קשר לצמא.
  • אוכל או מים מקולקלים.
  • אכילה בשעות לא טבעיות ללא קשר לרעב.
  • לחץ נפשי וחרדות.

סימפטומים לשלשול

  • צואה נוזלית, רכה, לא אחידה בצורה.
  • יציאות מספר פעמים ביום וכאבים בהוצאת הצואה.
  • צריבה או גירוד בפי הטבעת.
  • כאבי בטן.
  • מזון לא מעוכל בצואה.
  • עייפות ותשישות .
  • גזים .
  • חוסר תיאבון.
  • ירידה במשקל.
  • כאבי שרירים.

טיפול בשלשול לפי הרפואה ההודית

  • בשלב האקוטי של השלשול, בד"כ 1-2 ימים, רצוי לתת לרעלים לצאת ולא להתערב, יש להקפיד על תזונה של מרקים ואורז בלבד ולשתות מים עם תוסף מינרלים. שתייה מופרזת ללא צמא בשלב זה עלולה להחמיר את הבעיה.
  • אם השלשול לא מסתיים באופן טבעי ממשיכים באוכל מבושל, מרק עוף, אורז ועשבי מרפא למספר ימים.
  • בשלשולים חוזרים וכרוניים הטיפול יהיה זהה לספיגה לקויה.
  • טיפול לא נכון בשלשול עלול להביא לשלשול כרוני ולספיגה לקויה.
  • המלצות נוספות בהתאם למקרה ולאבחנה.

עשבי מרפא לשלשול

  • מטרת העשבים בטיפול בשלשול היא חיזוק העיכול, שריפת רעלים וחיזוק שרירי המעיים.
  • שימוש ב astringents כגון holarrhena antidysentrica , cyperus rotondus , aegle marmelos ואחרים.
  • בנוסף zingiber officinalis , piper longum ועוד.

תרופות ביתיות לשלשול

  • בטר מילק - 1/3 גביע יוגורט רגיל ללא סוכר ותוספות, להוסיף לחצי כוס מים, להוסיף 1/4 כפית כמון וקורטוב מלח (רצוי מלח סלעים), לערבב בשייקר ידני עד שמתקבל קצף ולשתות עם ארוחת הצהריים. למי שאין בעיות ליחה יכול לקחת כמות מופחתת גם בארוחת הערב. הבטר מילק הינו משקה סטנדרטי בארוחה הודית, הוא עוזר לעיכול המזון וטוב בעיקר לבעיות של שלשולים וספיגה לקויה.
  • לערבב יוגורט עם אורז אחרי הבישול של האורז ולאכול.
  • תה מ1/4כפית אבקת זנגביל יבש.
  • רימון או מיץ רימונים.
 
מידע נוסף

 
Web www.ayurveda.org.il

References:

  • Murthy Prof. K.R. Srikantha (trans.). Vagbhat's Astang Hrdayam Vol. 2-3, Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 2002.
  • Vaidya Dash, Bhagwan and R.K. Sharma (trans.). Charak Samhita Vol. 2-3, Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 1998.
  • Murthy Prof. K.R. Srikantha (trans.). Madhava Nidana (Roga Viniscaya), Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 2001.
  • Gogte, Vaidya Vishnu Mahadev. Ayurvedic Pharmacology and Therapeutic Uses of Medicinal Plants (Dravyagunavignyan). Bharatiya Vidya Bhavan: India, Mumbai, 2000.
  • Murray Longmore, Ian Wilkinson, Estee Torok. Oxford Handbook of Clinical Medicine, Oxford University Press: New York, 2001.

מידע מפורט – שלשול – רפואה קונבנציונאלית
שלשול מוגדר כעלייה במספר היציאות הרגיל ושינוי בקושי הצואה למימית. הסיבה השכיחה
ביותר לשלשול היא זיהום חיידקי או נגיפי של המעי. סיבות נוספות לשלשול הן מחלה
דלקתית של המעי כמו ( Crohn's disease ) מחלת קרוהן או מחלה כיבית של המעי הגס
,( irritable bowel syndrome ) תסמונת המעי הרגיז ( ulcerative colitis ), הפרעות
במערכת העצבים של המעי, תריסיות יתר (יתר פעילות של בלוטת התריס) ועוד.

זיהומי מעי

בחלקים רבים של העולם, זיהומי מערכת המעי הם גורם עיקרי למוות. שלשול, גם כשאינו
קטלני, גורם לתחלואה רבה בכל העולם. בישראל, סובל כל מבוגר משלושה התקפים של שלשול
בשנה; בילדים, השכיחות גדולה לפחות פי שתיים.

חיידקיםונגיפים רבים יכולים לגרום לדלקת המעי כתוצאה מנוכחותם ויכולת התרבותם
במעי. אנשים נדבקים במחלות אלו כאשר הם אוכלים או שותים מזון או מים המזוהמים
בגורמי מחלה אלו. רוב החיידקים וכל הנגיפים גורמים לזיהום של המעי הדק המאופיין
בשלשול מימי, חום, בחילות וכאבי בטן. נגיפי הרוטה ( Rota virus ), ונגיפי נורוואלק
( Norwalk virus ) הם גורמים שכיחים לזיהום המעי הדק. נגיפים אלו יכולים לחדור למעי
ולגרום לזיהומים הנעים מקלקול קיבה קל עד לשלשול והקאה קשים.

דלקת המעי הגס (דיזנטריה) מאופיינת בשלשול מוגלתי או דמי, כאבים ועוויתות בבטן
התחתונה, ולעתים בחום. דיזנטריה נגרמת בדרך כלל על ידי חיידקי סלמונלה, שיגלה,
קמפילובקטר או טפיל האמבה.
בכל שנה מטיילים אלפי ישראלים במדינות מתפתחות. כמעט שליש מהם יסבלו משלשול בפרק
זמן כלשהו בטיולם. שלשול של תיירים ( Traveller's diarrhea ) נגרמים בדרך כלל מזנים
מקומיים של חיידקים ומופיעים כמה ימים לאחר שהתייר הגיע לארץ הזרה.
מזהמים נדירים יותר של המעי הם ויבריו כולרה, וכן טפילים חד תאיים ותולעים.
לעתים נגרם שלשול או קלקול קיבה על ידי רעלנים שמגיעים עם המזון.

התכנים באתר נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עיצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. נא לקרוא את תנאי השימוש באתר.

מי אנחנו | צור קשר | תנאי השימוש באתר | מפת האתר

© האתר הישראלי לרפואה הודית, כל הזכויות שמורות.