הכנסו לרשימת התפוצה וקבלו עדכונים, מתכונים וטיפים!

דואר אלקטרוני
שם פרטי

חדש! מדור מתכוני בריאות – שילחו מתכון וקבלו ספר מתכונים במתנה!
הוסף אתר למועדפים

ספיגה לקויה / Malabsorption

מאת: שי ניר, מנהל האתר

רקע לספיגה לקויה - רפואה קונבנציונאלית

ירידה בספיגה של חומרי מזון דרך דופן המעי הדק . בדרך-כלל נפגעת הספיגה של שומן ( צואה שומנית ), ויטמינים ( חומצה פולית , ויטמין B12, ויטמין D , ויטמין K ) , אלקטרוליטים ( סידן , אשלגן ), ברזל וחומצות אמינו . התסמינים כוללים איבוד משקל , שלשול , אנמיה , בצקת וחסר בוויטמינים. הסיבות השכיחות ביותר לספיגה לקויה הן מחלת צליאק , דלקת הלבלב , ציסטיק פיברוזיס או כריתה של חלק מן המעי הדק . למידע מפורט

מהי הרפואה ההודית? שאלות נפוצות

גורמים לספיגה לקויה לפי הרפואה ההודית

  • טיפול לא נכון בשלשולים.
  • צירופי מזון בעיתיים.
  • אכילה בשעות לא טבעיות ללא קשר לרעב.
  • לחץ נפשי.
  • תזונה לא מאוזנת, צריכת יתר של סוג אחד של מזון כגון חריף, יבש, מלוח, מתוק וכיו"ב.
  • אכילת יתר.
  • שינה ביום או מיד אחרי האוכל.

סימפטומים של ספיגה לקויה

  • כאבי בטן.
  • רגישות באזור המעי הדק, הגס והקיבה.
  • שלשולים .
  • עצירויות .
  • עייפות ותשישות.
  • גזים .
  • צרבות .
  • חוסר תיאבון.
  • הקאות
  • ירידה במשקל.
  • כאבי שרירים.
  • דיכאון, חוסר עניין.
  • כבדות פיזית ונפשית.
  • מזון לא מעוכל בצואה.
  • צואה נוזלית, רכה, לא אחידה בצורה.
  • יציאות מספר פעמים ביום וכאבים בהוצאת הצואה.

טיפול בספיגה לקויה לפי הרפואה ההודית

  • הורדת מזונות כבדים ולא מבושלים מהתפריט כגון לחם, סלטים, תפו"א, בשר אדום. דגש על אוכל מבושל, קל לעיכול ומזין כגון אורז לבן, ירקות מבושלים ומרקים, מרק עוף, עדשי מונג. הנחיות תזונה בהתאם לגורמים הספציפיים.
  • הנחיות לאורח חיים נכון בייחוד הרגלי השינה.
  • במקרי סטרס וחרדות ניתן ייעוץ נפשי, עשבי מרפא והפניה ליוגה או שיטות אחרות להרפיה.
  • המלצות נוספות בהתאם למקרה ולאבחנה.

עשבי מרפא לספיגה לקויה

  • מטרת העשבים היא חיזוק העיכול, שריפת רעלים שנגרמו מאוכל לא מעוכל שנכנס למערכת וחיזוק שרירי המעיים.
  • שימוש ב astringents כגון holarrhena antidysentrica , cyperus rotondus , aegle marmelos ואחרים.
  • zingiber officinalis , piper longum ועוד.

תרופות ביתיות לספיגה לקויה

  • בטר מילק - 1/3 גביע יוגורט רגיל ללא סוכר ותוספות, להוסיף לחצי כוס מים, להוסיף 1/4 כפית כמון וקורטוב מלח (רצוי מלח סלעים), לערבב בשייקר ידני עד שמתקבל קצף ולשתות עם ארוחת הצהריים. למי שאין בעיות ליחה יכול לקחת כמות מופחתת גם בארוחת הערב. הבטר מילק הינו משקה סטנדרטי בארוחה הודית, הוא עוזר לעיכול המזון וטוב בעיקר לבעיות של שלשולים וחוסר ספיגה.
 
מידע נוסף

 
Web www.ayurveda.org.il

References:

  • Murthy Prof. K.R. Srikantha (trans.). Vagbhat's Astang Hrdayam Vol. 2-3, Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 2002.
  • Vaidya Dash, Bhagwan and R.K. Sharma (trans.). Charak Samhita Vol. 2-3, Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 1998.
  • Murthy Prof. K.R. Srikantha (trans.). Madhava Nidana (Roga Viniscaya), Chauwkhamba Orientalia: India, Varanasi, 2001.
  • Gogte, Vaidya Vishnu Mahadev. Ayurvedic Pharmacology and Therapeutic Uses of Medicinal Plants (Dravyagunavignyan). Bharatiya Vidya Bhavan: India, Mumbai, 2000.
  • Murray Longmore, Ian Wilkinson, Estee Torok. Oxford Handbook of Clinical Medicine, Oxford University Press: New York, 2001.

 

התכנים באתר נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עיצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. נא לקרוא את תנאי השימוש באתר.

מי אנחנו | צור קשר | תנאי השימוש באתר | מפת האתר

© האתר הישראלי לרפואה הודית, כל הזכויות שמורות.