על פי האיור-ודה, פעילות סדירה ותקינה של מערכת העיכול מהווה את הבסיס לשמירה על גוף מאוזן ובריא. ככלל, כשאין יציאה קלה כל יום בבוקר, זו עצירות. במצב של עצירות כרונית, לאדם אין יציאות לתקופה של 3 ימים או יותר. בשני המצבים, התדירות של פעילות המעיים היא נמוכה ולא מספיקה, מה שגורם להצטברות של רעלים במעי הגס. חשוב מאוד לטפל בעצירות, שכן היא יכולה לגרום לבעיות רפואיות אחרות ולרוב זו תופעת לוואי של מחלות שונות.
מהן הסיבות העיקריות לעצירות לפי האיור-ודה?
צריכת מזונות קשים לעיכול המייצרים רעלים וממריצים, צריכת מזון קר ויבש, ללא סיבים, צריכת שומנים בכמות קטנה מדי, אכילה מוגברת של מזונות חריפים.
שתייה מעטה של מים, שתיית משקאות קרים או מוגזים, שתיית קפה בכמות גדולה, מה שגורם להתייבשות לאורך זמן.
אורח חיים לא סדיר המאופיין בשעות עבודה מרובות, זמני ארוחות לא מסודרים, בקרים לחוצים, ערות בלילה ושעות שינה לא סדירות.
חוסר בתנועה ופעילות גופנית, עישון.
מתח נפשי, צער, פחד, חרדות, דאגות, הדחקת רגשות, הדחקה של דחפים.
שיטת הטיפול בעצירות
באיור-ודה, טיפול בעצירות מתבסס על עקרון של חימום ושימון, פנימי וחיצוני, של הגוף והנפש. מאחר ועצירות נגרמת במקרים רבים מיובש, חשוב לאכול בעיקר מזונות מבושלים, חמים ושמנוניים, קלים לעיכול. יש לאכול פירות וירקות המכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים ולהקפיד לשתות כמות גדולה של מים. כדאי להפסיק לשתות משקאות קרים או קפואים מכל סוג שהוא.
במקביל, חשוב לטפל בפן הנפשי באמצעות עיסויים בשמן, שימוש בצמחי מרפא מחממים ומרגיעים, כאשר אפשר במקרה הצורך להשתמש גם בצמחי מרפא משלשלים. חשוב גם להתחיל להזיז את הגוף, לעשות תרגילי נשימה, מדיטציה, יוגה ולשנות את סגנון החיים המבוסס על ישיבה מרובה שגורמת להופעת עצירות. כחלק מכך מומלץ לשבת על הכסא בצורה זקופה ולא להישען ובשירותים לשבת בתנוחה של כריעה הודית. על ידי שינוי התזונה למזון חם ושומני בשילוב עם שתייה מרובה, צמחי מרפא ותנועה של הגוף ניתן להרגיש מיד שיפור ניכר בעצירות.